Yeşil Mavi

Ahmet Murat Doğuşlu, Doğa

Doğada Giyim Nasıl Olmalı?

Merhaba sevgili okurlar.

Bu haftaki konumuz, doğada giyim nasıl olmalı?

Çoğu insan, giyimi kişisel ifadelerinin bir dışa vurumu olarak görür. Ancak giyimin -özellikle de açık havada ve Outdoor sporlarda- faydacı bir amacı da vardır.

Hangi doğa sporunu yaparsanız yapın doğru kıyafete sahip olmak, genel deneyim ve performansınızı mutlaka etkileyecektir. Bu nedenle açık havanın tadını çıkarmaya başlamadan önce uygun şekilde giyinmeyi planlamalısınız.

Çoğu açık hava aktivitesi doğası gereği tehlikelidir ve kıyafetlerimiz bu çevresel tehlikelere karşı bizim ilk savunma kalkanımızdır.

Örneğin, Vibram tabanlı ayakkabılar arazide düşmenizi önleyebilir ve yine aynı tabana sahip yürüyüş botları sık çalılıklarda daha rahat ilerlemenize yardımcı olabilir.

Bu tarz ayakkabı ve botlar, şehir ortamında yürüyüş için optimize edilmiş günlük ayakkabılarınızdan çok daha güvenli olur ve sizi dış etkenlere karşı çok daha fazla korurlar.

Ayrıca açık hava sporları sırasında vücudun fazla terlemesi su kaybına neden olur ve bu durum da enerji düşüklüğüne sebebiyet verir. İşte bu yüzden kıyafet seçiminde vücut ısınızın en iyi şekilde korunması son derece önem kazanır. Pamuklu kıyafetler teri çabuk çekeceği ve üzerinizde ıslak kalıp çabuk kurumayacağı için doğada tercih edilmez.

Yürüyüşlerde ve molalarda vücudunuzun ısı kontrolünü iyi bir şekilde sağlamanız gerekir. Özellikle rüzgâr, birçok hastalığın sebebidir.

Yürüyüş esnasında terlediyseniz, molalarda mutlaka kendinizi rüzgârdan korumaya dikkat etmelisiniz. 

Doğru kıyafetler sizi rüzgâra, doğrudan güneş ışığına ve aşırı yüksek veya düşük sıcaklıklara karşı korur. Bu nedenle giyim adına havanın nasıl olacağını da hesaba katarak hareket etmelisiniz.

Doğada giyilecek olan kıyafetlerde bulunması gereken özellikler.

  • Su geçirmezlik
  • Nefes alabilirlik
  • Isı yalıtımı
  • Çabuk kuruma
  • Koku yapmama
  • Hafiflik

Bunların olması size ne sağlar?

  • Kıyafetleriniz daha hafif olur
  • Sırt çantanızda az yer kaplar
  • Giyme çıkarma kolaylığı sunar
  • Islaklığa ve rüzgâra karşı korur
  • Rahatsızlık duymadan ilerlemenizi sağlar.
  • Hareket halindeyken vücut hareketlerinizi kısıtlamaz  

Unutmayın; aşırı dar ve uygun olmayan kıyafetler, sürtünmelerden dolayı deri tahrişleri ve aşırı terleme sorunlarına yol açar. Tahmin edebileceğiniz gibi bunlar da açık havada hiç istenmeyecek durumlar olarak karşımıza çıkar.

Pekii mevsime uygun olarak nasıl giyinebiliriz?

İlkbahar ve Sonbahar

İlkbahar ve sonbahar nispeten ılıman mevsimlerdir. Ancak yine de beklenmedik bir rüzgâra ve güneşe maruz kalabilir ya da nem veya yağmurla karşılaşabilirsiniz. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların olmadığı durumlarda giysilerinizi kat kat giymek, karşılaşabileceğiniz hava koşullarına karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Böyle bir strateji oldukça faydalıdır çünkü gerektiğinde üzerine katman ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz.

Bu şartlar altında bahar aylarında teri uzaklaştıran bir iç katman, biraz daha kalın diyebileceğimiz bir orta katman ve hava koşullarına dayanıklı bir dış katmandan oluşan üç katmanlı bir kıyafet giymeniz yararınıza olacaktır.

Yaz

Yaz ayları güneş ve su bazlı aktivitelerin mevsimidir ve terlemek kaçınılmazdır. Başınızdan başlayarak, sizi güneşten koruyacak bir şapka seçmeli ve Ultraviole (UV) ışınlarından korunmak için mutlaka güneş gözlüğü takmalısınız. Hafif, nefes alabilen, teri uzaklaştırabilen kumaştan yapılmış gömlek veya tişörtler giyer ve çabuk kuruyan pantolonlar veya şortlar seçerseniz, aktiviteniz çok daha konforlu geçecektir.

Ayakkabı seçiminde de hangi ayakkabıyı giyerseniz giyin ama mutlaka arazi şartlarına uygun olanları seçin.

Kış

Kışın, açık hava maceralarımız sırasında aşırı soğukla, yağışla ve karla karşılaşmamız muhtemeldir. Burada bir kez daha, katmanlama tekniği, kendimizi soğuğa karşı savunmak için etkili bir yaklaşım olacaktır.

Böyle havalarda giyinmeye öncelikle termal içliklerle başlayın. Bunu, polar gibi orta kalınlıkta bir ara katman takip edebilir.

Son katmanınız, Gore-Tex ceket gibi hava koşullarına dayanıklı bir mont olmalıdır. Ek katmanlama için bir boyunluk, bere ve eldiven ekleyebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki vücudumuz kaybettiği ısının 1/3’ünü baş bölgesinden kaybeder. Bu yüzden baş bölgenizi olabildiğince sıcak tutmaya özen göstermelisiniz. 

Islak ayaklar ise vücut ısınızın hızla düşmesine neden olur. Bu yüzden hem sıcak hem de su geçirmez botlar seçmek için ekstra özen göstermeli ve yanınızda mutlaka yedek çorap bulundurmalısınız.

Sevgiyle kalın. Doğayla baş başa kalın.

100% LikesVS
0% Dislikes

Leave a Reply