Merhaba sevgili okurlar,
Bu yazımızda Kamp alanlarında başımıza bela olan ve o minicik boyutlarına karşı bizleri çıldırtmayı başarabilen o küçük çiftkanatlılardan; sivrisineklerden bahsedeceğiz.

Malumunuz; son yıllardaki iklim değişiklikleri ve küresel ısınma sebebi ile değişen sıcaklık ve nem oranları yüzünden farklı sivrisinek türleri ile karşılaşmaya da başladık. Eskiden sadece gece ortaya çıkan bu küçük zararlılar, şimdi günün her saati başımıza dert olabiliyor.
En çok gün batımı ve gün doğumu saatlerinde aktif oluyor bu arkadaşlar. Havanın hafif serin ve nemin yüksek olduğu zamanları seviyorlar yani. Çünkü bu atmosfer, sivrisineklerin gelişmesi için ideal koşulları yaratıyor.
Buna ek olarak alacakaranlıktaki ve şafaktaki daha düşük ışık seviyeleri, potansiyel hedefleri tespit etmelerini de kolaylaştırıyor.
Sivrisinekler Nerelerde Yaşar?
Sivrisinekler, çok çeşitli habitatlarda yaşayabilirler ancak üreme alanları olan durgun sularda daha çok bulunurlar. Çünkü sivrisinekler, yumurtalarını durgun sulara bırakırlar. Bu nedenle de içinde durgun su bulunan göl, gölet, su birikintisi gibi alanlar, sivrisineklere ev sahipliği yaparlar.
Hem durgun su oldukları hem de barınak için bitki örtüsü sağladıkları için bataklıklar da, sivrisinekler için ideal bir yaşam alanı oluştururlar. Az ışık alan ormanlarda da bol bol sivrisinek bulunur. Sivrisineklerden korunmak istiyorsanız bu alanlardan uzak yerlerde kamp kurmalısınız.

Sivrisinekler neden ısırır?
Unutmayın! Sadece dişi sivrisinekler ısırır. Bunun nedeni de, yumurta üretmek için kana, dolayısı ile kandaki proteinlere ihtiyaç duymalarıdır.
Dişi sivrisinek, ancak kan emdikten sonra yumurtalarını üretip bırakabilir. Bir dişi sivrisinek tek seferde 30 ila 300 yumurta üretebilir! Tekrar yumurtlamak için başka bir kan öğününe ihtiyacı vardır. Erkek sivrisinekler kanla beslenmezler. Bunun yerine bitkilerin ürettiği nektarı ve meyve sularını emerler.
Sivrisineklerden korunmak için neler yapabiliriz?
Doğadayken sivrisinek ısırıklarını önlemenin ve sivrisinek kaynaklı hastalık riskini en aza indirmenin birkaç yolu vardır.
Öncelikle sivrisineklerden korunmak için onları kendinizden uzak tutacak bitkisel yağları kullanabilirsiniz. Sivrisinekler; tarçın, nane, sedir, kekik, limon otu, lavanta gibi kokuları sevmezler. Dolayısı ile kimyasal ürünler kullanmak yerine bu bitkilerin yağlarını teninizde su ile seyreltip rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Koruyucu kıyafetler giymek de oldukça yararlıdır. Uzun kollu gömlekler, pantolonlar ve çoraplar gibi.

Böcek kovucu spreyler her zaman işe yarar ama siz zorunda kalmadıkça kimyasal ürünler kullanmayın.
Sivrisineklerin yoğun olduğu saatlerden kaçının.
Çadır fermuarını daima kapalı tutun. Mümkünse cibinlik kullanın.
Sivrisinekler durgun suda ürerler. Bu nedenle kamp yerinizi durgun sulardan uzakta kurmaya çalışın.
Güçsüz oldukları için rüzgârda tutunamazlar Çadır yerinizi ona göre seçebilirsiniz.
Duman sevmedikleri için kamp ateşine yaklaşmazlar.
Kuruyup katılaşmış büyükbaş hayvan tezeği bulursanız mutlaka yakın. Kokusundan nefret ederler.
Sivrisinekler Neden Bazı Kişileri Daha Çekici Bulur?
Sivrisinekleri çeken çeşitli faktörler vardır. Bunların başında 0 kan grubuna sahip insanlar gelmektedir. Japon bilim insanlarına göre bunun sebebi şudur: 0 kan grubuna sahip insanların metabolizmaları, A grubuna sahip olan insanlardan daha çok çalışır. Dolayısı ile daha çok karbondioksit ve laktik asit salgılar. Yani ne kadar çok karbondioksit ve laktik asit, o kadar çok sivrisinek, diyebiliriz.
Yoğun karbondioksit verdiğimiz yani fiziksel olarak aktif olduğumuz zamanlarda da daha çok ısırılırız.
Ayrıca terliyken laktik asit, ürik asit, üre gibi zararlı maddeler vücudumuzdan terle birlikte dışarı atılır. Böylece tenimizin kendine özgü bir kokusu oluşur. Sivrisinekler kokulara karşı duyarlı olduğundan bu durum sivrisineklerin bizleri daha kolay bulmasını sağlar.
Siyah renk sinekleri çeken renklerden biridir. Sinek olabilecek ortamlarda beyaz veya açık renkli kıyafetler giymeye özen gösterin.
Alkolün az bir tüketimle birlikte sivrisinekler üzerinde çekici bir etki bıraktığını da göz ardı etmeyin.
Sivrisinek Isırığı Neden kaşındırır?
Bir sivrisinek sizi ısırdığında ağız borusunun ucunu derinize sokar ve az miktarda salyasını da kan dolaşımınıza enjekte eder. Bu salya, sivrisinek beslenirken kanın pıhtılaşmadan akmasına yardımcı olur. Bu durum dokudaki sinir uçlarını uyarır ve ısırılan alanda acı ve kaşıntı hissine sebep olur. İşte biz de tam olarak bu yüzden kaşınırız.
Pekii ısırıldıktan sonraki kaşıntı ve şişlik için ne yapabiliriz?
Sivrisinekler tarafından ısırılan bölgenin kaşıntısı ne kadar şiddetli olursa olsun (biliyorum çok zor ama) kaşıma işlemi yapmamalısınız.
Kızarmış ve şişmiş alanı temiz tutmalısınız. Bu sayede yara iyileşimini hızlandırır ve enfeksiyon riskini azaltırsınız.
Isırılan bölgeye kısa süreyle buz veya buz kaseti uygulaması yapabilirsiniz.
Limon ya da tuzlu soğuk su ile de ısırılan bölgeye kısa süreli kompres uygulayabilirsiniz.
Aloe Vera bitkisinin yapraklarından bir parça alıp, içindeki jelimsi sıvıyı çıkarıp, ısırılan bölgeye direkt olarak sürebilirsiniz.
Sarımsağı ezip hindistan cevizi yağı ile karıştırarak ısırılan bölgeye uygulayabilirsiniz.
Yine bir miktar çiğ fesleğen yaprağıyla ısırılan bölgeye masaj yaparak cildi rahatlatabilirsiniz.
Antibakteriyel özelliği olan balı ısırılan bölgeye uygulayıp ısırık üzerindeki iltihabı azaltabilirsiniz.
Taze kesilmiş soğan suyu ile sivrisinek ısırığının yaratmış olduğu ağrıyı ve tahribatı azaltabilirsiniz.
Kekik yaprağını ısırılan bölgeye 10 dk. boyunca uygularsanız, kaşıntı hissinin azalmasını sağlayabilirsiniz.
Papatya çayını ısırılan bölgeye uygulayarak iltihabı azaltır ve iyileştirme hızını arttırabilirsiniz.
Yulaf ezmesini su ile karıştırıp lapa hale getirdikten sonra ısırılan bölgeye uygulayabilirsiniz.
Önemli not: Halk arasında yaygın olarak bilinen, ısırılan bölgeye kolonya, parfüm, diş macunu sürmek gibi yaklaşımlar, cildi tahriş ederek şikayetleri ve enfeksiyon riskini artırdığı için hekimler tarafından kesinlikle önerilmemektedir.
Sinek vızıltısı ve ısırılma kaygısının olmadığı güzel kamplarınız olsun.
Sevgiyle kalın. Doğayla baş başa kalın.
Leave a Reply