Yeşil Mavi

Ahmet Murat Doğuşlu, Doğa

Kamp Mutfağı

Merhaba sevgili okurlar.

Bu yazımızın konusu kamp yemekleri.

Evinizdeki mutfağın rahatlığını kamp alanlarında bulamazsınız; ama kamp ortamında damak tadınızdan ödün vermek zorunda da değilsiniz sonuçta.

Bu yazının içeriğinde ise şu sorulara cevaplar bulacaksınız: Yanımızda neler götürmeliyiz? Kampta pratik ve lezzetli olarak neler yiyebiliriz?

Hazırsanız başlayalım…

İşe, kamp gününüzü lezzet şölenine dönüştürebileceğiniz bir liste hazırlamakla başlayın.

Kampa gitmeden önce yapacağınız alışveriş ile tüm öğünlerinizi önceden planlayın. 

Bu noktada nasıl bir kamp yapacağınız da önemli tabii!

Gidilen yerde ateş yakma imkanınız olacak mı?

Ocak kullanabilecek misiniz?

Yanınızda ne kadar yiyecek taşıyabilirsiniz ve bir eksik olduğunda alışveriş yapma imkânınız var mı?

Bütün bu konuları etraflıca düşündükten sonra alışveriş listenizi oluşturabilirsiniz.

Neler Olmalı Bu Listede?

Çikolata ve kuruyemişler

Çikolata, kamplarda da enerji merkezimiz olmaya devam ediyor. Fındık ve Antep fıstığı içeren türlerinden kampta ihtiyacınız olan enerjiyi temin edebilirsiniz. Kuruyemişin ise her türlüsü kampçıların olmazsa olmazı!

Tuz ve baharat çeşitleri

Tıpkı çikolata ve kuruyemiş çeşitleri gibi tuz da kampta yanınıza almanız gerekenlerde ilk sırada yer alıyor. Çünkü kampta yapacağınız yorucu aktiviteler sırasında vücudunuz ter ile birlikte tuz da kaybeder. Eksikliği halinde direnciniz düşer. Mutlaka yemeklerinizde tuz kullanın. Baharat çeşitleri ise aşırıya kaçmamak şartıyla her yemekte kullanılabilir!

Konserve ve paketli hazır yemekler

Bu tür yemekler kampta hayat kurtarır. Balıktan zeytinyağlılara ve ana yemek çeşitlerine kadar geniş bir yelpaze sunar.

Makarna ve erişte çeşitleri

Besleyiciliği yüksek ve hazırlanması kolay olduğu için kampçıların en büyük dostudur. İhtiyaç duyulan kalori miktarını tek başına karşılar.

Tarhana

Doğal bir yiyecek malzemesi olması ve içerisinde çeşitli sebzeler bulundurması nedeniyle sağlık deposudur. Bir kaşık tarhana ile bir öğünlük çorba yapabilirsiniz.

Süt tozu

Kolay bozulmayan, ağırlık yapmayan, üstelik bir kaşıkta bir bardak süte eşdeğer protein içeren bir gıda türüdür. Sindirim sisteminizi destekler.

Yulaf ezmesi

Lif açısından oldukça zengindir. Süt tozu ve bir avuç kuruyemiş karışımıyla kampta öğün kurtarıcı bir hale dönüşür.

Peynir çeşitleri

Taze çeşitleri yerine tuz oranı yüksek eski kaşar, tulum, keçi peyniri gibi kolay bozulmayan peynirleri tercih ederseniz kamp süresince rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bu tür peynir türleri, sıcaktan bozulmayan yiyecekler arasındadır.

Zeytin çeşitleri

Zeytin’in her çeşidini kamp aktivitenize dahil edebilirsiniz. Kolay bozulmayan özelliğiyle kamp süresince yanınızda olacak bir gıdadır.

Yumurta

Kahvaltının yanı sıra öğle ve akşam yemeklerinde de oldukça doyurucu bir seçenek olan yumurta ile türlü türlü yemekler yapabilirsiniz.

Her ne kadar “Yumurtaları kırmadan kamp alanına nasıl götürürüz?” sorusu aklınıza gelse de bu konuda outdoor mağazalarında yumurta taşıma kaplarından bulabilirsiniz ya da yumurtaları daha önceden kırıp pet şişe içerisinde de götürebilirsiniz.

Pekii alışverişi tamamladık. Neler yapabiliriz kamp mutfağımızda?

Kamp kahvaltılarının olmazsa olmazı: Menemen

Yumurtalı Ekmek

Kahvaltı için bir diğer alternatif ise yumurtalı ekmeklerdir. Yumurtalı ekmeğin hem yapımı basittir hem de doyurucu özelliğiyle tercihlerinizin başında yer alabilir.

Pratik, lezzetli ve doyurucu: Makarna

Taşıma, saklama ve koruma bakımından en avantajlı yiyeceklerden biri de makarnadır. Makarnanızın üzerine peynir rendelemek isterseniz de eski kaşarı tercih etmelisiniz. Çünkü kaşar peynirinin bozulma ve saklama süresi diğer peynir türlerine göre çok daha uzun olur.

Sandviç Çeşitleri

Kampta hemen hazırlayabileceğiniz bir diğer alternatif ise sandviç çeşitleridir. Konserve ürünlerden hazırlayabileceğiniz sandviçler, sizin için oldukça pratik ve kolay bir seçim olacaktır. Örneğin ton balıklı sandviç, açlığınızı kolay ve hızlı bir şekilde dindirmenize yardımcı olacaktır.

Meyve salatası

Temiz havanında etkisiyle karnınız daha çabuk acıkabilir. Ara öğün olarak kuru meyve ya da taze meyvelerden kolayca salata yapabilirsiniz. Meyve salatası, öğünler arasında lif bazlı sağlıklı bir geçiş yapmanızı sağlar.

Izgara çeşitleri

Kamp denilince akla ilk olarak mangal ve ızgara çeşitleri gelir. Kamp ateşi veya mangal yakıp ateşin etrafında huzurla yiyeceğiniz sucuk, tavuk, et gibi ürünler kampınız için kral sofrası olacaktır.

Patlıcan, biber ve sebze közlemeleri

Patlıcan, biber, soğan gibi sebzelerin közlemeleri kamp ateşinde bir başka güzel olur. Patlıcan ve kapya biber közlemelerinden harika salatalar yapabilirsiniz.

Ateşte kumpir

Patates sevenlerin olmazsa olmazı kumpir, kamp adına oldukça ideal bir seçimdir. Gerekli büyüklükteki patatesler ve istediğiniz malzemelerle doğanın içinde muhteşem bir tat yaratabilirsiniz.

Salata çeşitleri

Hazırlanan yemek ne olursa olsun yanında da salata olmalı. Biraz yeşillik, domates biber ve soğan ile harika salatalar yapabilirsiniz.

Tatlı zamanı: Çikolatalı muz

Enerji toplamak için tatlıya da ihtiyacınız olacaktır. Kamp ortamında tatlı yapmanın en kolay ve en basit yolu ise; muzun içini baş ve uç kısmından biraz boşluk kalacak şekilde kesip içine birkaç parça çikolata koyduktan sonra ateşin üzerine yerleştirmektir.

Çikolata ısınınca erimeye başlayacak ve enfes tatlınız hazır olacak!

Özetlersek…

Kamp adına muhteşem öğünler hazırlarken burada da dikkat edilmesi gereken önemli hususlar olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Unutmayın ki doğanın içinde beslenmeden kaynaklanan herhangi bir sağlık sorunu şehirdekinden çok daha kötü olabilir.

Bu nedenle aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun.

Kamp yaparken çok daha fazla kaloriye ihtiyacınız olacağı için yukarıda saydığımız sağlıklı enerji kaynaklarıyla beslenin.

Ne olduğunu bilmediğiniz otlardan, özellikle de mantarlardan uzak durun.

Çevredeki su kaynaklarını kullanacaksanız, içilebilir olduğundan emin olun.

Yanınıza her zaman buzdolabına ihtiyaç duymadan tazeliğini koruyan yiyecekler alın.

Kırmızı ve beyaz et ürünlerini günlük olarak temin edin ve birkaç saat içinde tüketmezseniz çöpe atın.

Atıklarınızı etrafa saçmayın. Bir çöp torbasında biriktirip varsa çöp kutusuna atın yoksa getirdiğiniz gibi geri götürün.

Gece yatmadan önce koku yapan yiyeceklerinizi çadırınızdan uzakta bir ağaç dalına asın ki kokuya gelebilecek yabani hayvanlarla aranıza bir mesafe koymuş olun.

Şimdiden hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle kalın. Doğayla baş başa kalın.

100% LikesVS
0% Dislikes

1 Comment

  1. Dero

    Acılı tarhanan varsa hemen geleyim. 😁

Leave a Reply